Ce sunt opacitățile vitreene flotante?

  • Sunt aglomerări opace mici sau mari de gel sau celule care apar în vitrosul clar ce ocupă cele ¾ posterioare ale globului ocular. Sunt percepute ca linii, păianjeni, arcuri de cerc, norișori care se mișcă în câmpul vizual.Sunt aglomerări opace mici sau mari de gel sau celule care apar în vitrosul clar ce ocupă cele ¾ posterioare ale globului ocular. Sunt percepute ca linii, păianjeni, arcuri de cerc, norișori care se mișcă în câmpul vizual.

  • Ele par să fie în aer în fața ochiului deoarece determină o umbră pe retină. Ele sunt percepute de aproape toată lumea și pot fi un fenomen care trece aproape neobservat sau pot interfera cu activitățile zilnice: citit, șofat, lucrul la calculator. Tratamentul laser se adresează acestui grup de pacienți în care prezența opacităților vitreene nu poate fi ignorată.

Cum se formează opacitățile vitreene flotante?

Vedere cu floateri
LA
Vedere normală
  • Vitrosul normal (gelatina ochiului) este clar. Conține 99% apă dar are o rețea fină de fibrile de colagen care pot degenera producând opacități vitreene flotante. Alți constituenți importanți ai vitrosului sunt proteinele solubile (lipoproteine acide și proteine serice) și acidul hialuronic. Acestea probabil joacă un rol mult mai mic în formarea flocoanelor vitreene. Moleculele de acid hialuronic rețin apă și dau vitrosului consistența de gel. La marginea vitrosului fibrilele de colagen condensează și produc membrana hialoida. În ochiul normal această structură stă pe retină dar cu înaintarea în vârstă se detașează și se deplasează central. La examenul biomicroscopic usual se pot vedea in vitros membrane fine fără margini definite.
 
  • Cele mai frecvente degenerări ale vitrosului sunt lichefierea (sinerezisul), condensarea și opacifierea.  În procesul de înaintare în vârstă moleculele de acid hialuronic eliberează moleculele de apă și se formează pungi de vitros lichefiat. Concomitent se produce condensarea colagenului din vitros. Aceasta este o modificare ireversibilă a vitrosului pe care pacientul poate sau nu să o sesizeze. Lichefierea vitrosului duce de obicei la apariția de flocoane vitreene puțin dense dar la unele persoane acestea sunt severe interferând cu cititul, șofatul, utilizarea calculatorului sau cu activitățile de la locul de muncă.
 
  • Cel mai ușor observăm aceste opacități flotante când privim pe un fond omogen strălucitor (cerul albastru, un perete alb) și pupila nu este dilatată. Concepția tradițională este că aceste opacități flotante sunt de mică importanță dar de fapt induc chiar un real disconfort dacă sunt mari și situate posterior în vitros, producând o umbră pe retină. Această umbră poate afecta semnificativ calitatea vieții.

Vedere cu floateri
LA
Vedere normală

Opțiuni de tratament ale opacităților vitreene flotante

 

  • A ne obișnui cu opacitățile vitreene – este posibil ca o persoană cu opacități vitreene flotante semnificative vizual să fie sfătuită să nu facă nimic și să încerce să se obișnuiască cu ele. Pacienții sunt de multe ori sfătuiți în acest mod ca urmare a ratei crescute a complicaților semnificative ale vitrectomiei și a faptului că tratamentul laser este puțin cunoscut de doctori. 
 
  • Ochelari de soare – pot ajuta întrucâtva în diminuarea simptomelor produse de flocoanele vitreene. Ei reduc cantitatea de lumină care intră în ochi și astfel determină dilatarea ușoară a pupilei. Orice dilatare a pupilei face ca opacitățile vitreene să fie mai puțin evidente.
 
  • Suplimentele nutriționale – Sunt considerate un tratament eficient dar efectul asupra opacităților vitreene nu este cunoscut. Mai mult, absorbția lor la nivelul opacităților vitreene este improbabilă întrucât s-ar produce într-un mediu avascular.
 
  • Vitrectomia (operația de îndepărtare a gelului vitreean) –  este singura alternativă de tratament la vitreoliză pentru tratarea opacităților vitreene flotante. Având însă o rată crescută de complicații semnificative este folosită doar pentru tratarea  celor mai severe opacități flotante vitreene care scad vederea. Complicațiile posibile ale vitrectomiei includ: formarea cataractei, rupturi retiniene, dezlipire de retină, endoftalmită (infecția gelului vitreean) și complicații corneene.

  • Vitreoliza – tratamentul cu laser al opacităților vitreene flotante, procedură încă necunoscută majorității medicilor oftalmologi dar extrem de eficientă. Există 4 concepții greșite referitoare la vitreoliză:
    • Se consideră că opacitățile vitreene flotante nu sunt semnificative vizual și trebuie să ne obișnuim cu ele. Pot fi ignorate opacitățile flotante situate în vitrosul anterior dar cele din vitrosul mijlociu și posterior determină o umbră pe retină și nu pot fi ignorate.
    • Se consideră că mecanismul de acțiune al laserului constă în scindarea opacităților mari în opacități mai mici. Dacă ar fi așa atunci nu s-ar înregistra ameliorări după tratament. Laserul acționează prin mecanismul de dezintegrare optică (optical breakdown) și formare de plasmă, cu dispariția opacităților vitreene prin transformarea lor în gaz.
    • Se consideră că tratamentul laser al opacităților vitreene produce dezlipire de retină. Experiența acumulată până acum arată că vitreoliza este o procedură sigură pentru retină.
    • Se consideră că toate opacitățile vitreene flotante se ameliorează în timp. Într-adevăr unele dintre ele se pot ameliora prin absorbție parțială, deplasare anterioară sau în afara axei optice dar altele nu se ameliorează în timp și rămân simptomatice.

În ce constă procedura laser pentru opacitățile vitreene?

  • După dilatarea pupilei se realizează o anestezie de suprafață prin instilarea de picături cu anestezic. Se plasează apoi o lentilă de contact chirurgicală pe cornee, pacientul fiind așezat în același mod ca la examinarea polului anterior ocular la biomicroscop. Fasciculul laser este apoi focalizat și activat, ceea ce produce vaporizarea unei mici părți din opacitatea vitreeană cu producerea unei bule de gaz. Se aud niște mici zgomote cu fiecare activare a laserului.
 
  • Procedura durează 10-20 min, nu este dureroasă și nu determină disconfort. După procedură vederea este puțin încețoșată pentru 4-8 ore deoarece pupila este dilatată și pot fi sesizate mai multe opacități flotante mici decât înainte de procedură deoarece sunt văzute acum bule de gaz din vitros. Sunt posibile și o ușoară lacrimare, congestie conjunctivală și senzație de corp străin în urma folosirii lentilei de contact.
 
  • Toate aceste fenomene dispar până a doua zi. Nu este necesar niciun tratament local sau general după procedură.

Care sunt avantajele tratamentului laser al opacităților vitreene?

  • Rata complicațiilor semnificative după procedura laser este mult mai mică comparativ cu vitrectomia
  • Este un tratament precis al opacităților vitreene ce determină dispariția lor fără îndepărtarea gelului vitreean.
  • Este o procedură nedureroasă, neinvazivă (fără risc de infecție oculară), ce durează 10-20 min și poate fi făcută în cabinetul de consultații
  • Este mult mai sigură și mai ieftină comparativ cu vitrectomia
  • Este eficientă în aproximativ 92% din cazuri
  • Nu produce sângerare întrucât opacitățile vitreene flotante nu au vascularizație
  • Recuperarea este foarte rapidă (în maxim 24 ore) și nu sunt necesare alte restricții.